Vándor-ló útvonal - Mikepércs Önkormányzat honlapja

Főoldal
Keresés a weboldalban:

Képgaléria


Vándor-ló útvonal

Túraútvonal Mikepércsen

 

 

Mikepércs Község Önkormányzata 2003. évben pályázott egy a település értékeit bemutató túraútvonal kialakítására. A sikeres pályázati eljárást követően a mikepércsi túraútvonal 2004. évben "indult útjára". A túraútvonal a Mikepércsi Vándor-ló - Mikepércs-Hajdúbagos; Mikepércs-Vekeri-tó turisztikai útvonal fantázianevet kapta.

 

A túraútvonal kialakításánál nagy hangsúlyt helyeztünk annak jó megközelíthetőségére, a közlekedési lehetőségek figyelembevételére, mely célunkat, maradéktalanul teljesíteni tudtuk, hiszen a túraútvonal vekeri-tavi, mikepércsi és hajdúbagosi állomásainál is jó tömegközlekedéssel, illetve közutakkal találkozhat a természetjáró.

 

A mikepércsi túraút összesen 12,5 km hosszú és igen jól szakaszolható. A zöld jelzésű, Vekeri-tó – Mikepércs szakasz 5 km, míg a sárga jelzésű Mikepércs – Hajdúbagos szakasz 7,5 km hosszú. Kizárólag a természetjáró ötletességére és teherbírására van bízva, hogy milyen indulási és célállomást tervez el mikepércsi túrázása alkalmával. Az elmúlt 10 év tapasztalata alapján a legkedveltebb túrázási célnak a (Bánk –) Vekeri-tó – Mikepércs útvonal bizonyult.

 

Az önkormányzat eredeti szándéka az volt a kialakításnál, hogy a település a lehető legtöbb látványosságát egy útvonalra fűzze fel.

 

A zöld és a sárga jelzés találkozása a település főtere, ahol a templom, illetve a kályhamúzeum is található (mindkét hely látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges).

 

Fontos megjegyezni, hogy a túraútvonal zöld jelzéssel az Alföldi Kéktúráról ágazik le a vekeri-tavi állomásnál, így része egy olyan turistaútnak, melyen az egész ország végigjárható (Országos Kéktúra, Dél-Dunántúli Kéktúra, Alföldi Kéktúra). Például a fent már említett, kedvelt túraútvonalnak bizonyuló Bánk – Vekeri-tó – Mikepércs túraút esetében a Bánk – Vekeri-tó szakasz az Alföldi Kéktúra része.

 

A túraútvonal kialakításánál, a jelzések felfestésénél jelentős segítséget kapott önkormányzatunk, a Vitalitás Turista Egyesülettől, és személy szerint Halász Ferenc elnök úrtól, valamint a Magyar Természetjáró Szövetségtől.

 

A túraútvonal térképe:

 

 

 

 

Fotók az útvonal sárga jelzéséről:

 

                         Mikepércs külterületi része a sárga jelzés elején

 

                                           Nyárfás-hegyi legelőRókás horgásztó

 

Rókás horgásztó

 

Hajdúbagosi Földikutya rezervátumHajdúbagos látképe


 

 

Fotók az útvonal zöld jelzéséről:

 

 

                            Mikepércs külterületi része, a zöld jelzés elején

 

Erdei séta a Vekeri-tó irányába


A Nyárfás-hegyi legelő

 

Erdei séta a Vekeri-tó irányába

 

A debreceni Kenupálya területe

 

A Vekeri-tó

 
 

 

Hírek   |   Település   |   Önkormányzat   |   Letöltések   |   Képgaléria   |   Vendégkönyv
Minden jog fenntartva! 2009 Mikepércs Önkormányzata