Klubok - Mikepércs Önkormányzat honlapja

Főoldal
Keresés a weboldalban:

Képgaléria


Klubok

Mikepércsi Őszidő Nyugdíjas Klub
Szinte, már hagyománnyá vált a Mikepércsi Őszidő Nyugdíjas klub, hiszen minden rendezvényen ott vannak, és szórakoztató műsorokkal kápráztatják el a közönséget.

A közösséget az elmúlt években mindig aktívan és szeretettel képviselték, valamint tapasztalataikat és tudásuk legjavát nyújtották a fiatalabb generációnak.A falu szinte minden rendezvényén szerephez jutnak. Mindig kiveszik a részüket a munkából. Pont ezért szeretjük őket, mert mindenben a települést segítik.Nincs olyan falunap, vagy egyéb rendezvény, ahol ne lennének a színpadon, ne mutatnák meg magukat. Kezdetben csak énekeket adtak elő. Sok Mikepércsi és környékbeli népdallal tették színesebbé a rendezvényeket, és egyéb szerepléseket, de mára már más a helyzet. A klub már nem csak énekkel mutatja meg magát a nagyközönségnek, hanem szívesen táncolnak és különböző paródiákkal is előrukkolnak. Az Őszidő Klubban nem csak asszonyok vannak, hanem férfiak is. Akik soha nem mondanak ellent a szerepeknek, ha a nők rájuk osztják.
Színes megyei programokon, találkozókon vettek részt. Eljutott a csoport országos eseményekre is, valamint kulturális, és sportfesztiválokra. Sőt, a megye nyugdíjasait még a határokon túl is képviselték. Mikepércs életében mindig jó példával jártak elől a nyugdíjasok, hiszen a klubtagok kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, bensőséges emberi kapcsolatokat ápolnak. Toleránsak és segítőkészek egymással és a változásokat is úgy élik meg, hogy készek a megújulásra.

 

 

Hímzőkör
A hímzőkör 2003 novembere óta működik a településen. Kezdetben öten ápolták ezt a tradíciót, de mára a kör nyolc állandó taggal tevékenykedik. Az asszonyok hetente egy alkalommal két óra hosszát hímeznek közösen.A csoport Magyarország népi hímzéskultúrájával foglalkozik. Különböző tájegységek hímzési hagyományait elevenítik fel, a Hajdú-Bihar megyei (komádi, furtai, hajdúsági fehér) hímzések később kibővülnek torockói, erdélyi, korai kalocsai, mezőkövesdi és palóc hímzésekkel.2005 decemberében a legjobb munkák az Országos Népművészeti Kiállításon vettek részt.Kormányosné Ilona tervezi a mintákat, utána az adott anyagra rádrukkolja, majd szúrógép segítségével elkészít egy-egy darabot, amit már csak hímezni kell.Általában kevesebb, mint egy hónap alatt elkészülnek egy terítő készítésével. A terítőkön kívül kötőket, párnákat és futókat is díszítenek. A tervek között szerepel a repertoárt dunántúli és erdélyi hímzésekkel bővíteni és az úri hímzésbe betekintést nyerni.Céljuk a mikepércsi Úrasztalterítő mintájának a feldolgozása is.

 

Kártya klub

Kártya klub minden pénteken a Mikepércs Művelődési Házban.Szeretettel várunk minden érdeklődőt!Különböző játékokból lehet választani: Ulti, Texas Holden Poker, 66. SnapszerA tagság tagdíj befizetéséhez kötött.Egyéb feltétel: 18. betöltött életév, valamint az alapszabály elfogadása.A foglalkozást: Dr. Dászkál Tibor Ákos vezeti

Borbarátok klubja
Minden páratlan hét péntekén Borbarát Klub!A foglalkozások alkalmával bemutatásra kerül 22 magyar borvidék! A vendégek a borkóstolóból sem maradhatnak ki! Megismerkedhetnek különböző borkultúrákkal is. Az első alkalommal a kóstolást támogatók biztosítják. A tagság tagdíj befizetéséhez kötött.A foglalkozásokat Antal Károly szőlész, borász tartja a Mikepércsi Művelődési Házban.
 
Csocso Klub
Csocso Klub minden pénteken a Mikepércsi Művelődési Ház aulájában, 16.00 órai kezdettel!Minden csocsózni szerető embert szívesen látunk! Játék két asztalon, szakértő irányításával. Versenyek rendezhetők, megfelelő létszám esetén.A tagság tagdíj befizetéséhez kötött.
 

Baba-mama klub
Minden csütörtökön 10 órától 12.00 óráig a Művelődési Házban.Nagyon érdekes és hasznos elfoglaltságokban vehetnek részt azok az anyukák és csemetéik, akik ellátogatnak a Baba-mama Klubba. Minden mamát és gyermekét szívesen várjuk. A klub tagjai részére felajánlásokat is elfogadnak használt játékokból.

 

A fotókat Deczki Mónika fotográfus készítette. A képek az alábbi linken található, megrendelhető: www.deczkifoto.huSakk klub


A bűvös 64 mező világa.....

 

 

 

A világtörténelem nagyjai is behódoltak ennek a 64 mezőnek valamikor. Bizonyára a játékot kedvelők azonnal ráismertek, hogy itt nem másról, csak a sakkjátékról lehet szó. Én biztos vagyok benne, hogy e játék nagyon sok mikepércsi embert le tudna ültetni egymással szemben és ötletelésre, sikerre, élményszerzésre késztetni. Ezt a játékot játsszák mindenhol kortól, nemtől függetlenül, akár kocsmákban, otthonaikban közösségi létesítményekben is. Játszhatjuk hobbiból, versenyszerűen vagy kedvtelésből, barátokkal, családtagjainkkal és ismerőseinkkel. 

 

 

 

Településünkön 2011 szeptemberében megalakult a Mikepércsi Sakkbarátok Klubja. A klub megtette az első lépést, a tagokból alakult együttes benevezett a Hajdú-Bihar megyei Sakkszövetség által kiírt megyei II.osztályú csapatbajnokságba. Ehhez szükség volt egy helységre ahol a játékosok tréningezhettek és a versenynapokon a hazai mérkőzéseit játszhatta. Az Önkormányzat segítségét kérte a sakk-klub és szerencséjére talált is megfelelő pártfogót Tímár Zoltán polgármester úr személyében, aki mellé állt az ügynek és támogatta is a kezdeményezést.

 

 

A helység biztosítása után szükség volt megfelelő formájú sakk-készletekre, sakkórákra. Ebben nagy segítséget kaptunk Szilágyi Tibor nemzetközi mesterjelölt sakkversenyzőtől. A feltételek megléte után kezdődhetett a tervszerű edzés és a bajnoki megmérettetés. Nevezéskor le kellett adni az erősorrendet, amit közösen alakítottunk ki. Az első táblákon játszottak az erősebb játékosok ( az erősorrend természetesen kötött volt, az év elején leadott sorrendtől eltérni nem lehetett az adott idényben). Csapat vezetőnek Borók Jenőt választottuk, ő irányította a hazai mérkőzések lebonyolítását, tartotta a kapcsolatot más csapatvezetőkkel és koordinálta az idegenbeli mérkőzésekre való utazásunkat is.

 

Két hetente szombat délelőttönként tartanak klub foglalkozásokat a Művelődési Házban. Szeretettel várnak minden sakkozni vágyó érdeklődőt.

 

 

Vadásztársaság


A természet a gyönyörű természet, hatalma van mindenek felett, a természet az éltető elemünk. Beléptem a kapun az erdő kapuján. A nagy melegben megéreztem a hűvöset, a friss levegőt, a pázsit simogató puhaságát a madarak énekét és a nyugalmat. Beljebb sétáltam az erdőben amíg csak lehet, csak mentem beljebb és beljebb. Vadásznak lenni jó....."

 

A vadászat nem más, mint vadterelés erdőzúgás, de sokkal több erdőzúgás - mondta Széchenyi

 

A Mikepércsi Vadász társaság 2007 májusában alakult. Mikepércs közigazgatási határában jött létre. Az alapító tagok 22-en voltak és van 4 tiszteletbeli tagjuk: Tímár Zoltán polgármester Úr, Dr. Dászkál Tibor jegyző Úr, Dr. Károlyi Sándor állatorvos és Mike Sándor, akik sokat tettek és tesznek azért, hogy eredményesen vadászhassanak a társaság tagjai.


A társaság területe 4180 hektár, északon a csemetekerti dűlő, Vaji út határolja. A Tócó csatorna Debrecen- Mikepércs közötti vasútvonal, Kondoros csatorna, Gugyori telep, keleten a Debrecen-Hosszúpályi közötti közigazgatási határig, Hajdúbagos-Debrecen-Mikepércs hármas határig. Délen Debrecen és Sáránd közötti vasútvonal valamint a 47-es számú főút a Mikepércs, Sáránd és Hajdúszoboszló hármas határig. Nyugaton Mikepércs közigazgatási határig, Hajdúszoboszló és Ebes közötti hármas határig.

 

A helyi egyesület önálló jogi személyként működik. Vadászati módjai közé tartozik a társas vadászat, ahol lőhető vad: a nyúl, fácán, valamint a szárnyas és szörmés kártevők. A másik vadászati mód az egyéni vadászat ahol őzre, dúvadra, vadkacsára, vadlibára, vaddisznóra, és szárnyas, szőrmés kártevőkre lehet vadászatot folytatni.Területükön többször láttak szarvasokat, űnőket, borjakat.Újonnan megjelenő állatfaj- aminek még nem tudják pontosan vadgazdasági jelentőségét megítélni megítélni- de, mindenképpen jó lehetőség lehet az aranysakál vagy ahogy népiesen ismerik a nádi farkas.

 

Tagjaik vadászata mellett több alkalommal hívnak vendég vadászokat. Az ekkor lőhető vadak a fácán, nyúl, vaddisznó, gerle, örvös galamb és a dúvadak. A külföldi bérvadásztatás teszi lehetővé a vadásztársaság gazdasági stabilitását. Vendégeik minden éveben trófeás őzbakokkal illetve jó minőségű vaddisznó agyarakkal távoznak.

 

Az idén a vadászatok október 30-val kezdődnek az utolsóra pedig február végén kerül sor. A vadászok minden vadászatot a gyülekezési helyen kezdik, ahol az eligazítást az elnök Kun Gábor mellett a vadászvezető Dr. Sápi Levente tartja. Társas vadászatonként átlagosan 24-en vannak, de volt olyan emlékezetes nap is amikor 38 fő vadászott, hajtókkal együtt. A bőséges teríték tette lehetővé, hogy minden vadász számára jusson megfelelő számú nyúl és fácán. A terület adta vadbőség és változatosság lehetőséget nyújt arra, hogy szombatonként illetve vasárnaponként társas vadászatot szervezzenek, ahol átlagosan 20 fő megjelenésére számítanak.

 

 

A kompetencia egy része a vadász dicsőségét szolgálja, másik része, pedig közösségi rendezvényeken kerül felhasználásra. A lehetőségeiknek megfelelően igyekeznek a közösségi életben is részt venni, mint falunapokon vagy nyári fesztiválok főzőversenyein. Büszkeséggel töltötte el őket, hogy a hortobágyi vadász napokon önálló sátorral képviselték a társaságot. Jó kapcsolatot ápolnak más vadász társaságokkal is, részt vesznek egymás rendezvényein. Már az idei idényre rendelkeznek külföldiek által lekötött időpontokkal őzbak kilövésre, mely elősegíti gazdálkodásuk stabilitását. A szervezés döntő része Simkó Tibor gazdasági vezető vállát terheli.

 

Természetesen fontosnak tartják azt is, hogy a földtulajdonosokkal jó viszonyt tartsanak, részt vesznek a vadkárok elhárításában  és figyelemmel kísérik a vadorzás leleplezését. Hivatásos vadászai eredményes munkájának köszönhetően megszűnt az illegális fa kivágás és terménylopás.

 

Immár hagyománnyá vált, hogy minden társas vadászatot követően vacsorával kedveskednek a vadászaton résztvevőknek, Mikepércs egyik kellemes éttermében. Ahol megoszthatják egymással az élményeiket, késő estébe nyúló anekdotázással. A közösségi életük kimagasló, számos rendezvénnyel erősítik, mind az egyéni vadász barátságot, mind a vadász társaságok közötti baráti viszonyt.

 

Hírek   |   Település   |   Önkormányzat   |   Letöltések   |   Képgaléria   |   Vendégkönyv
Minden jog fenntartva! 2009 Mikepércs Önkormányzata