Programok - Mikepércs Önkormányzat honlapja

Főoldal
Keresés a weboldalban:

Képgaléria


Programok

Könyvtári foglalkozás

 

 

Népmese Napja

 

A Népmese Napja és az Állatok Világnapja kapcsán szeptember 22- én és 24- én könyvbemutatót tartottunk a Közösségi Házban.

 

A foglalkozáson a  Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola I. és II. számú napközis csoportjai vettek részt.

 

A népmese napja alkalmából bemutattuk a gyerekeknek Benedek Elek életútját. 

Ezt követően megtekintették a könyvtárunkban fellelhető műveit, mesés könyveit.

Majd népmesei feladványokat oldottak meg találós kérdésekre válaszolva.

A foglalkozás második felében az Állatok Világnapjához kötődően, a kisállatok, házi kedvencek gondozásával foglalkozó könyveinkkel ismerkedhettek meg a tanulók. 

A könyveket kézbe vehették, lapozgathatták és elő is jegyeztethették.

A foglalkozás zárásaként pedig megajándékoztuk őket egy-egy origami macival.

 

 

Kovácsné Diós Emese könyvtáros

                                      

 

 

  Népmese napja  (szeptember 30.) 

    

Mesés hangulatban telt ez a nap. Kiállítást tekintettünk meg, meséket, zenét hallgattunk, és sok oklevél és ajándék került kiosztásra alsós gyerekeink között.

Ezúton is gratulálunk nekik!          

 

Benedek Elekre emlékezik minden év szeptemberének utolsó napján a világ magyarsága.

152 éve, 1859. szeptember 30-án, a Kovászna megyei Kisbaconban született a méltán népszerű író, újságíró, aki egy személyben volt szerkesztő, kiadó, művelődés- és oktatáspolitikus, országgyűlési képviselő, mesegyűjtő és mesemondó is.

Hallatlanul gazdag életművével azóta is a felnövekvő nemzedékek szókincsének formálója, gyarapítója.

A Magyar Olvasótársaság 2005-ben felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon azon kezdeményezésekhez, amely szerint ezentúl szeptember 30-át, Benedek Elek születésnapját a Népmese Napjaként tiszteljük.

Erről a jeles napról emlékeztünk meg népmesékkel, kiállítással, játékos feladatokkal.

Elsőként Vatainé Facsar Veronika és a furulya tanszak előadását hallgattuk meg. Majd Kiss Ramón és Almási Ágnes következtek, akik szeptember 29 – én előadásukkal a debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény által szervezett „Mesebeszéd” című mesemondó fesztiválon arany minősítést értek el a Benedek Elek Könyvtárban, szintén arany minősítést kapott Besenyei Virág 2.b osztályos tanuló.

A Népmese Napja alkalmából, alsó tagozatos diákjaink előre kiadott feladatokat oldottak meg.

1-2. osztályban népmese-illusztrációt készítettek a gyerekek, 3. osztályban játékos feladatsort töltöttek ki a tanulóink a népmese napjához kapcsolódóan, 4. osztályban plakátkészítés és TOTÓ megoldása volt a feladat.

Kiállításunk az alsó tagozatos gyermekek munkáiból készült.

A zsűri előzetesen értékelte az alkotásokat. A zsűri tagjai: Somogyi Tiborné, Kimás Istvánné, és Kiss Katalin voltak.

A mesemondások után az eredményhirdetés, az oklevelek kiosztása következett. Az ajándékba adott könyvjelzőkért köszönet Bacskóné Nagy Gabriellának és a grafika tanszaknak.

 

A következő tanulók értek el helyezést:

1. osztály rajzai:

I.helyezett: Diós Eszter 1.a

II.helyezett: Tollas Tímea Enikő 1.a

III.helyezett: Kovács Dorottya 1.a

 

2. osztály értékelése:

I.helyezett: Dorogi Zsófia 2.b

II.helyezett: Besenyei Virág 2.b

III.helyezett: Beke Enikő 2.a

 

3. osztály eredményei:

I. helyezett: Nagy Vanessza 3.a

II. helyzett: Pásti Nóra, Tóth Noémi 3.a

III.helyezett: Nagy Kitti, Csiha Kinga 3.a

 

4. osztályban több kategóriát indítottunk a beérkezett anyagok sokszínűsége miatt.

 

Plakátkészítés értékelése:

I.helyezett: Grecskó Hajnalka 4.a

II.helyezett: Pálfi Lajos 4.a

III.helyezett: Nagy Regina 4.b

 

Illusztráció zsűrizése:

I.helyezett: Fehér Kincső 4.b

II.helyezett: Gyöngyösi Nikolett 4.b

III.helyezett: Almási Ágnes 4.b

 

TOTÓ kiértékelése

( A hibátlan, 13+1 találatos feladatlapok kaptak oklevelet. )

I. helyezett: Rácz István Péter 4.a, Nagy Regina 4.b

 

A kiállítás megnyitója után 2 mesét hallgattunk még meg Erdős Éva és Tóthné Bene Judit előadásában.

Délután a pedagógusok irányításával, csoportonként 6 – 6 gyermek ismerkedett meg a népmesék világába invitáló Világgá megyek…című társasjátékkal. A játékot egészen a tanév végéig minden napközis csoport rendelkezésére bocsátjuk, hogy minél több alkalommal költözhessenek be a népmesék hősei a tantermek falai közé.

 

                                                


 

Kisgömböc meseelőadás

Január 13-án a TÁMOP 3.2.4-08/1 „Tudásdepó-expressz” olvasásnépszerűsítő programsorozatának első előadásával a legkisebbeknek szerettünk volna kedveskedni a Benedek Elek méltán népszerű Kisgömböc című  meséjével, melyet a Kincses színház tolmácsolt.

A mese mindenkit elvarázsol és megbabonáz. Fejleszti a fantáziát, a képzelőerő pedig szárnyra kél: olyan birodalomba repülhetnek  vele gyermekeink, melyben a jók és a gonoszak harcát követhetik figyelemmel, a szereplőket felruházhatják kedves és ellenszenves tulajdonságokkal, színezhetik, alakíthatják a történetet, mindezzel egy időben pedig felismerik az események közti összefüggéseket, megtanulják értelmezni a történteket.

A felnövekvő gyermeknek pedig éppen erre van szüksége. Arra, hogy átlássa a nagyon egyszerű emberi kapcsolatokat, szimpatizáljon a hősökkel és felismerje a rosszakarókat. A mesét hallgatva vagy olvasva átélheti a szereplőkkel történt veszélyt és örömöt, megmászhatja a Csillaghegyet, átúszhatja az Óperenciás tengert is akár. A bonyodalmakkal teli cselekmény során maga is a történet részévé válik, együtt nevet a manókkal és együtt sír az eltévedt mókusokkal, miközben tudja, hogy a mese végén minden jóra fordul, a bátor elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig meglakol.
A mese tehát erkölcsi tanulságként is szolgál: a csemeték így tanulhatnak meg később kiállni gyengébb társaikért és így harcolhatják ki saját jogaikat is egy-egy konfliktus során.
A mesék szórakoztatnak és nevelnek is egyben: az életről tanítanak és érzelmi kapaszkodót nyújtanak, ugyanakkor segítik az énkép alakulását is.
 Öröm volt nézni, ahogy a gyerekek versengtek egy-egy szerepért, milyen vidáman és önfeledten szórakoztak. Az egészen apróktól az óvodás korosztályig rendkívüli volt az érdeklődés. Berecz András előadása

A TÁMOP 3.2.4.-08/1 „Tudásdepó-expressz” programsorozat keretein belül igazi családi  estének  ígérkezett Berecz András mesemondó, népdalénekes, néprajzkutató, előadóművész és tréfamester estje. A mese ma is élő, a világon mindenütt népszerű műfaj, és fontos szerepet foglal el nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek életében is. Berecz András álomszövő, amit éjszaka álmodik, nappal mesévé hímezi. Úgy peregnek nyelve alatt az ízes szavak, mint nagyanyja keze alatt a rokka. A mesemondás örömét kunhegyesi édesanyjától kapta, aki nem merte leengedni gyermekét a pesti utcákra, ám meséivel, dalaival odabilincselte fiát a konyhaszékhez. Ezeket a meséket fonta tovább négy gyermekének esti mesévé, majd felnőtteknek ízesítve szétterítette a Kárpát-medencében. Meséit Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben gyűjtötte.
A népmesék sok-sok évtizeden, évszázadon át alakultak, csiszolódtak, emberek százai, ezrei formálták a történetet, a mondanivalót, és találtak vigaszt bennük. Ahogy a mesék átszűrődtek ezeknek az embereknek az élettapasztalatán, átalakultak, és mára olyan egyetemes életbölcsességet hordoznak, melyek az általános emberi problémákról beszélnek, és melynek mindenki számára van valamilyen személyes, rejtett jelentése. A mese nem akar tanítani, és éppen ezért könnyen hozzáférkőzik lelkünkhöz.  Példát mutat, megmutatja, hogy a problémákat hogyan lehet megoldani, hogyan kell viselkedni adott helyzetekben, hogyan kell alkalmazkodni másokhoz.
25 év alatt összegyűjtött anyagba kapott betekintést a közel 250 résztvevő a Mikepércsi Művelődési Házban. A péntek esti rendezvényen felhőtlenül szórakozott „kicsi és nagy”  Berecz András immár Kossuth-díjas mesemondó előadásán.

  

Kis emberek nagy emberek nyomában

TÁMOP 3.2.4-08/1 „Tudásdepó-expressz”  pályázat programsorozatának záró rendezvényeként „Kis emberek nagy emberek nyomában” címmel irodalmi sétára hívtuk a gyerekeket Debrecenbe. A „rendhagyó irodalomórával” célunk volt az együttgondolkodás, az önálló felfedezés fejlesztése, hiszen közvetlen tapasztalás során jobban „megragadnak” a látottak. Az általános iskolás korosztály mindenre fogékony, a látottakat izgalmas felfedezésként éli meg. Érdemes ebben a korban izgalmas környezetben megismertetni a gyerekekkel az irodalmat, ha pedig így megszeretik azt, a pozitív hatás hosszabb távra meghatározhatja érdeklődésüket.

Első emlékhely a vasútállomás falán lévő emléktábla, amely tanúsítja, hogy ott állt Petőfi Sándor lakóháza, amikor 1843-44 telén Debrecenben volt színész.  Felkerestük Petőfi szobrát, majd Fazekas Mihály lakóházának emléktábláját tekintettük meg, a domborművet Tóth Árpád apja készítette. A Batthyány utca elején a régi debreceni színház emléktábláját láthattuk, ahol Petőfi és Arany János színészéveit töltötte, majd megnéztük az utca közepén lévő házat, amelyben Petőfi második debreceni tartózkodása idején lakott, s ahol fia is született.
A Piac utcai Szabó Lőrinc szobor megtekintése után a Református kollégium falán lévő irodalmi személyeket is ábrázoló domborművek következtek, majd a Csokonai és Kölcsey szobor.
A Nagytemplomban tettünk történelmi kitérőt, ahol megnéztük a Bibliai makettek és szentföldi festmények című kiállítást. 
A következő állomásunkon Csokonai emlékhelyek következtek: születési helye a Darabos utcán, és sírhelye a Dorottya utcán.
Meglátogattuk a Nagyerdei szoborparkot is, ahol Krúdy Gyula, Wass Albert, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Gulyás Pál, Arany János és Oláh Gábor alakja, portréja várt bennünket. Végezetül a köztemetőben Fazekas Mihály sírjánál róttuk le kegyeletünket.

A rendhagyó irodalomóra vidám hangulatban telt, a résztvevő gyerekek jól szórakoztak, játékosan tanultak. A kirándulás során látottak közelebb hozták irodalmunk „nagyjait”, a látottakat tanulmányaik során is hasznosíthatják.Kóka Rozália előadása

A TÁMOP 3.2.4.-08/1 „Tudásdepó expressz” programsorozat keretein belül január 14-én Kóka Rozália énekes-mesemondót  láthattuk vendégül.
A magyar népmesék varázslatos világában otthonosan mozgó, és értékeket továbbadni képes egyéniség Kóka Rozália  évtizedek óta lenyűgözi meséivel a gyermekeket, maradandó élményt ad a felnőtteknek legkülönbözőbb helyszínen, közösségekben. Bejárta az egész „magyar glóbuszt”, a mai határokon belüli települések százait, Felvidéket, Erdélyt, Bácska-Bánát és Vajdaság nehéz sorsú magyar falvait, eljutott a Kanadába szakadt, tengeren túl élő bukovinai magyarokhoz. Lelki táplálékot vitt óvodákba, iskolákba, gyógyulásra vágyóknak az elmegyógyintézetbe, kultúrát éhezőknek a művelődési házakba. 
Előadásával lenyűgözte a köréje sereglőket amikor  mesélni, énekelni kezdett. Érdeklődéssel hallgattuk a csángó magyarok életéről szóló beszámolót „Móduvának nagy a széje” címmel.

 

 Hírek   |   Település   |   Önkormányzat   |   Letöltések   |   Képgaléria   |   Vendégkönyv
Minden jog fenntartva! 2009 Mikepércs Önkormányzata