Könyvajánló - Mikepércs Önkormányzat honlapja

Főoldal
Keresés a weboldalban:

Képgaléria


Könyvajánló

 

   Újhelyi János: Kés van nálam

 

Az író vallomása: "1941 telén születtem egy Debrecen környéki kis faluban, Mikepércsen. Őseim mind apai, mind anyai ágon földművelő emberek voltak".

Ezekben az írásokban meghatározó szerepet kap a személyes sors, a kibocsátó "hátország", a hagyományos erkölcsi értékrendű, szegény paraszti sorban élő család. Gyermek és kamaszkorú elbeszélője még inkább csak az ösztöneivel érzi, hogy innen ki kell válnia, ebből az életformából menekülnie kell, az értelmiségivé vált felnőtt pedig        már tudatosan szemléli és próbálja  elemezni szükségszerűen hátrahagyott környezetét. A távolság hűvös objektivitását azonban megtörik az érzelmek: mert kiválni lehet, de kiszakadni nem.

 

 

 

Wass Albert: Eliza

"Eliza Erdély nemeslelkű és dolgos asszonyaira emlékeztet, csakhogy az amerikai életkörülmények más és más próbák elé állítják őt és családját..." – olvasható Wass Albert Eliza című könyvének ajánlásában, amelyet az író 34 kötetes életműsorozatának részeként jelent meg.


 

 

Szabó Magda: Régimódi történet

Az írónő egyik legnépszerűbb művében édesanyjának, Jablonczay Lenkének életét és sorsát, valamint egy család és egy egész korszak történetét írta meg dokumentumregény formájában: naplók, háztartási könyvek, a szereplők versei, elbeszélései, levelek, szóbeli és írásbeli visszaemlékezések feldolgozásával.


 

 

 

 

 

 

 

Ali Nudzsúd: Nudzsúd vagyok, 10 éves, elvált asszony

Ez a könyv egy jemeni kislány igaz története, akiben volt annyi bátorság, hogy szembeszálljon hazája hagyományaival és ősi törvényeivel: azt követelte, hogy elválhasson a férjétől. Ez sikerült is neki, elsőként egy olyan országban, ahol a lányok több mint felét tizennyolc éves koruk előtt adják férjhez. Nudzsúd története hatalmas visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban, harca az egész világot megindította.

 

Anthony Horowitz: Krokodilkönnyek

Alex Rider úgy érzi, ezúttal valóban sikerült visszatérnie az átlagos fiatalok világába. Sabinával és a lány szüleivel Skóciába utazik szilveszterezni, ám a sors most sem engedi, hogy ezt túl sokáig élvezze. Találkozik egy nemzetközi segélyszervezet rámenős főnökével, s ez a kezdetben ártatlannak tűnő kapcsolat hamarosan élet-halál küzdelembe torkollik. Alex nagyobb veszélybe sodródik, mint eddig bármikor, ráadásul azt sem tudja igazán, miért. És a helyzet ha lehet, csak rosszabbodik, amikor konfliktusa támad egy újságíróval, aki megfenyegeti: nyilvánosságra hozza titkosügynöki múltját. Régi megbízóihoz fordul segítségért, de ezzel csak még jobban belebonyolódik egy ördögi játszmába,  amely akár egy kelet-afrikai ország teljes pusztulásához is vezethet.


 
 Fráter Erzsébet: Mesés növények, növényes mesék
 
„Még a mai, színes, változatos gyerekkönyv kínálatban is különlegességnek számít ez a kötet. Eleve olyan szép, mintha egy elvarázsolt, gyerekkori mesekönyv kerülne elő valami elfeledett zugból, ráadásul, amint a cím is jelzi, mindegyik itt szereplő mesében fontos szerepet játszik valami növény, amiről aztán összefogott, de tudományos ismertetőt is olvashatunk”.
 Uzseka Norbert

 

 

 

 

 

 

 

 

Wass Albert: A gazda és a kereskedő

A gazdának egy nagyon buta, akaratos felesége volt. A vásár idején is összevitatkoztak, így az asszony ment a vásárba eladni a búzát. A kereskedő jól becsapta a buta asszonyt. Mikor a gazda megtudta, mérges lett és elment otthonról, hogy addig haza sem tér, míg a feleségénél butább embert nem talál...
Vajon talált-e a gazda a feleségénél is butább embert? Ha kíváncsi vagy rá, olvasd el a mesét!

 

 

 

 

 

Werner Buggisch: Éghajlat

Alig múlik el nap úgy, hogy a nyomtatott vagy az elektronikus sajtóban ne esne szó az éghajlatról és az éghajlat alakulásáról. Miért változik a Föld klímája? Az emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést? Mit tehetünk ellene? Ezekre a kérdésekre is megadja a választ a Mi MICSODA sorozat legújabb kötete, amelyben azt is megtudhatod, milyen erők alakítják a földi éghajlatot, miért fontos az üvegházhatás, milyen következményekkel jár az ember beavatkozása a természetes éghajlati folyamatokba? A múltba is bepillanthatsz - mert az éghajlat Föld hosszú történetében öröktől fogva változott.

 

 

 

Rainer Köthe: Építészet 

Miért fontos számunkra, hogy tető legyen a fejünk felett? Hogy készül egy ház napjainkban? Hogyan tudtak őseink már évszázadokkal ezelőtt gyönyörű templomokat, palotákat és várakat építeni? A Mi MICSODA sorozat legújabb kötetében az építészet ezernyi csodája és titka tárul fel az ifjú olvasó előtt. Megtudhatjuk, hogyan alakult ki a falusi és a városi életforma. Kiderül, mi mindent kell elvégezni ahhoz, hogy egy család beköltözhessen a gyönyörű, új otthonába. Ezenkívül megismerkedhetünk az emberiség legcsodálatosabb építészeti alkotásaival és a legfontosabb építészeti irányzatokkal is. 

 

Hírek   |   Település   |   Önkormányzat   |   Letöltések   |   Képgaléria   |   Vendégkönyv
Minden jog fenntartva! 2009 Mikepércs Önkormányzata