[Magazin - Mikepércs Önkormányzat

Főoldal
Keresés a weboldalban:

Képgaléria


Télűzés az Iskolában

2012. márc. 02.

Kiszebáb égetés

2012.március 02-án télűző ünnepséget szerveztek az Iskola alsó tagozatos tanulóinak számára. A gyerekek nagyon élvezték a ceremóniát, miközben énekelték az előzetesen tanult dalokat, verseket:

 

" Fruskák, Zsuzskák, Dorottyák, járják a bolondját, "

" Dínomdánom vigalom, nincs a táncra tilalom, "

" Maskarások bolondok, rázzátok a kolompot, "

" Takarodjon el a tél, s örvendezzen aki él, "

 

 

 

 

 

 

 

Talán a legnépszerűbb télűző szokás, melynek keretein belül rituális formában egy szalmabábot égetnek el. A bábu a telet, hideget, a rontást, és általában a rossz dolgokat jelképezi, a tűz pedig a tisztító illetve gonoszűző szerepet tölti be. Ilyen népszokás még a dőrejárás, busózás, tüzes kerék mellyel nemcsak a rosszat akarták elűzni a tűzzel, de a jónak is segíteni akartak, a Napnak. Egy ősi hiedelemnek köszönhetően azt hitték az emberek, hogy a tél végére a Nap annyira legyengül, hogy ki is aludhat, és akkor aztán a gonosz szellemek életre kelnek és átveszik az uralmat a Földön. Így építettek egy kereket, amelyet meggyújtottak és legörgettek a falu határából egy dombról, jelezvén a pislákoló égitestnek, hogy tartson ki.

 

 

 

 

 

 

Reméljük mindannyian, hogy a gyerekek jól énekeltek és jól űzték a telet. Jöjjön végre az a jól megérdemelt és mindenki által áhított tavasz. Sándorok, Józsefek, Benedekek segítsetek, hozzátok ti is minél előbb a meleget.

Hírek   |   Település   |   Önkormányzat   |   Letöltések   |   Képgaléria   |   Vendégkönyv
Minden jog fenntartva! 2009 Mikepércs Önkormányzata