[Magazin - Mikepércs Önkormányzat

Főoldal
Keresés a weboldalban:

Képgaléria


Itt a farsang, itt a bál...

2009. febr. 09.

A farsangi népszokás keretében Batyus Farsangot rendeznek a Béres András Művészeti Iskola tanárai 2009. február 21-én 15 órakor a Kultúrház színháztermében, ahová Önt és családját szeretettel várjuk. Kapcsolódjon ki velünk és találja ki: ki minek öltözött ezen a vidám délutánon!

A farsang a karácsonyi ünnepkör végén, vízkeresztkor (január 6.) indul és a húsvéti ünnepkor kezdetéig, hamvazószerdáig (változó időpont) tart. A kereszténység előtti időkből származó farsangot az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották, azonban a reformáció-ellenreformáció szellemi légköre sem volt elegendő a hagyomány felszámolásához. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A farsang azon kevés népszokásaink egyike, amely életben maradt a múlt században és életképesnek bizonyul a 21. század kezdetén is. A középkori Magyarországon a farsangot nemesi, polgári és népi kultúrában egyaránt megünnepelték: míg a királyi udvarban karneválokat tartottak, addig a városokban és a falvakban fársángot. A magyar nyelvbe – szemben a legtöbb európai nyelvvel – a farsang szó nyert létjogosultságot a karnevál helyett. A német eredetű fasching szóból származó kifejezés jelentése húshagyókedd, ami az ünnep végére, a húsvétot megelőző böjt kezdetére utal. (A karnevál jelentése valószínűleg ugyanez: cardo és vale fordítása „hús, Isten hozzád!”) Akárcsak kisfarsangkor, nagyfarsang idején is szabad a tánc, a bálok szervezése és a házasságkötés, tulajdonképpen a húsvétot megelőző negyven napos böjt előtti féktelen mulatozás időszaka. A szokásjogon alapuló merev szabályok pár hétre megszűnnek létezni, a világ kifordul önmagából. Tetőpontját a hamvazószerdát megelőző héten éri el, az utolsó napok jelentőségét bizonyítja, hogy minden egyes napnak külön elnevezése alakult ki a magyar nyelvben.

Ennek a népszokásnak a keretében Batyus Farsangot rendeznek a Béres András Művészeti Iskola tanárai 2009. február 21-én 15 órakor a Kultúrház színháztermében.

A farsangi délután programja:

-15 óra érkezés

- 15.15 A Béres András Művészeti Iskola tanszakainak vidám  farsangi műsora

-15.45 Játszóház : busóálarc és Velencei maszk készítése Bacskóné Nagy Gabriella  vezetésével

-16.15 Tánctanulás(moldvai táncok) Török Gergely  táncpedagógus vezetésével

A programok mellett farsangi jelmezversenyt is hirdetünk. A legötletesebb három jelmezt jutalmazzuk! A jelmezekre szavazni a helyszínen lehet!

A délután folyamán farsangi fánkot és süteményeket is fogyaszthatnak a farsangolók.

 A farsangi délutánra a szervezők szeretettel várják az általános iskola, a művészeti iskola tanulóit és az érdeklődő szülőket egyaránt!

A rendezvényre a belépés ingyenes!

Hírek   |   Település   |   Önkormányzat   |   Letöltések   |   Képgaléria   |   Vendégkönyv
Minden jog fenntartva! 2009 Mikepércs Önkormányzata