[Magazin - Mikepércs Önkormányzat

Főoldal
Keresés a weboldalban:

Képgaléria


Álmosdi tanulmányi kirándulás

2011. dec. 02.

A pedagógiai programunkban foglaltaknak megfelelően a mindenkori 6. osztályosokkal, a történelem tanítás keretén belül, tanulmányi kiránduláson vettünk részt. Ennek megvalósítására idén is sikerrel pályázott iskolánk. >>>

Az első állomásunk Hosszúpályiban volt. Megnéztük az éppen felújítás alatt álló magtárat, a helyreállításra váró részeken a régi építészeti elemekkel ismerkedtünk, pl. a boltívrakás technikájával. Útba ejtettük a főteret, ahol a fából készült szobrokat, térplasztikákat „elemeztük”.

 

 

A gyerekek sorra ismerték fel az ősi magyar motívumokat, s ez az aha-élmény gyereket, tanárt boldogsággal töltött el. Aztán a helyismereti múzeumban nézegettük meg a régi paraszti élethez szükséges szerszámokat, eszközöket. Nem is gondoltam volna, hogy a ma falun élő gyermeknek élmény a gémes kútból való vízhúzás, vagy hogy az ágyakban szalmazsákon aludtak.  

 

 

A következő állomásunk Monostorpályiban, a Tubus-magtáraknál volt. Komoly fejtörést okozott a gyerekeknek, hogy hogyan jutott fel az a hatalmas tömegű gabona a tároló felső szintjére.

 

 

 

Az álmosdi Kölcsey-házban egy nyugdíjas tanár bácsi fogadta a gyerekeket. A koruknak megfelelően szinte tanórát tartva beszélt Kölcseyről, a Református Kollégium világáról, a ház berendezési tárgyairól. Aztán kimentünk a Bocskai-szabadságharc csatájának emléket állító szoborcsoporthoz. Röviden megemlékeztünk a történtekről, majd rácsodálkoztunk, hogy milyen közel van Románia, s hogy valamikor ez is Magyarország volt. A fiúk pillanatok alatt lejátszották a csatát, a határban még a kukorica betakarítás után maradt itt-ott kóró, ami kiváló kard lett a leleményes gyerekkézben, a gyalogos katonáknak pedig hatalmas tormalevél lett a pajzsuk. /Így legalább a tájegység fontos növényével is megismerkedtek./

 

 

Ezt követően utaztunk Nagykerekibe. A Bocskai-kastélyban interaktív tárlatvezetésen vettünk részt. Nagyon tetszett a gyerekeknek a sok fegyver, a lányoknak a szép nemesi öltözék.

A nagyteremben vándorkiállítás volt a bolygókról készült festményekből, amely bejárja egész Európát. Ezen keresztül ismerkedtünk a Naprendszerünkkel, az itt eltöltött idő végeztével a legtöbb gyerek fel tudta sorolni a bolygókat.

Délután négy órára-kellően elfáradva- érkeztünk haza. Másnap az iskolában se vége, se hossza nem volt az élménybeszámolónak. Ez számomra, mint szervezőnek azt bizonyítja, hogy megérte ezt a napot erre a kirándulásra fordítani.

 

Dévényi Mihályné

tanár

Hírek   |   Település   |   Önkormányzat   |   Letöltések   |   Képgaléria   |   Vendégkönyv
Minden jog fenntartva! 2009 Mikepércs Önkormányzata